Grälskolan

Storlek

VILKEN KONFLIKTSTIL HAR DU? Grälsjuk, Slätstruken eller Balanserad.

Vårt konfliktbeteende återspeglar hur vår självkänsla mår. En otränad självkänsla utmärker sig genom att antingen vara grälsjuk eller slätstruken. Som grälsjuk överkompenserar individen sin låga självkänsla genom att se, hitta och påpeka alla andras fel. En sådan individ har inte överseende med vare sig egna eller andras brister. Som slätstruken är individen konflikträdd och har ett otydligt sätt att kommunicera på därför att individen underskattar sitt eget värde.

Alla människor grälar ibland men för att dra igång ett rejält gräl behövs följande förutsättningar:

 • Samarbetsförmåga
  (parterna är överrens om och hjälps åt att passa giftpilar till varandra)
 • Intimitet
  (svårt att grälla ordentligt och långvarigt med ngn man inte känner)
 • Jämlikhet
  (man grälar inte med någon som är i underläge, tycker synd om eller känner förakt för)

 

Det finns tre typer av konfliktbeteenden:

 • KAMPBETEENDE går ut på att ”Jag vinner till varje pris!”
  Du övervinner denna konfliktstil genom att fokusera på att lösa en konflikt istället för att fokusera på att vinna den. Du gör det genom att öka din självinsikt om det egna bidraget i samspelet samt andras rätt till sin uppfattning om saken.
 • FLYKTBETEENDE utmärker sig genom att ”Jag undviker alla konflikter”
  Du blir bättre på att säga din mening genom att öva dig i att hantera små konflikter i början. Du upplever då hur energigivande det är att lösa konflikter konstruktivt.
 • BALANSERAT BETEENDE märks genom att ”Jag väljer mina strider”
  Du har flera växlar i din verktygslåda. Du har förmågan av att välja dina konflikter o slösar inte med din energi. När du bestämmer dig för att ta en konflikt då vågar du stå upp för dina behöv och är tydlig med vad du vill få ut av det hela. Du tar egenansvar och har självkontroll. Du håller dig till vad konflikten handlar om och förolämpar inte din partner eller går till personangrep.

 

Grundregel i en bra konflikthantering är att gå på bollen inte på spelaren.

En bra självkänsla gör att individen är medveten om att vissa faktorer kan spela in samtidig som individen är medveten om sitt eget bidrag i samspelet och har lätt att be om ursäkt vid behov.

 

Önskar du vara mera tydlig med vad du vill och ha en rakare kommunikation mot andra? Drömmer du om förmågan av att stå upp för dina behov? Längtar du efter förmågan av att våga ta tag i konflikter innan dem har hunnit väcka aggressivitet? Lösningen är enkel. Det enda du behöver är att träna din självkänsla. 


Få vårt nyhetsbrev