En fridfull Jul

Storlek

 

Jul kan vara en underbar helg, tid för familj, vänner, god mat och mys. Allt skall stämma, alla ska vara lyckliga o vi själva ska hinna koppla av och känna den där "julefriden" … Lite tid, stora inre o yttre krav på hur allt ska vara är ytterligare bidragsfaktorer att räkna med. Stressen ökar sakta men säkert.

 

Hur ska man då göra för att förvandla stressen och pressen till en lugn och mysig familjehögtid i vintermörkret?

 

Företaget Insiktsfull Rådgivning i Östergötland www.insiktsfull.se föreslår att du börjar med att gå igenom ett lättare tankeavstressande schema, enligt nedan, för att komma "i fas" med dig själv. Poängen här är att när du är på det klara med hur du vill ha det, blir du tydlig för din omgivning. Detta skapar en god kommunikation o ett gott samspel. Stämningen blir lugn, avstressad o kärleksfull. Det är aldrig för sent att vilja lära sig att vara lycklig.

 

• Tänk att julen är till för dig och inte du för julen. Förr i tiden var det årets höjdpunkt för vila
och rekreation. Varför inte förankra denna känsla i dina tankar från o med nu?
• Reflektera över vad exakt du vill ha - för att din julhelg skall bli fulländad
• Bli medveten om att tankarna du tänker är livet du lever
Allt du tänker påverkar både dig o din omgivning! Umgås du med positiva, fridfulla o avstressade tankar har du en positiv, fridfull o avstressad julhelg. Varför då inte börja bli mer medveten om vad o hur du tänker?

 

Fortsätt med att kartlägga vad som stressar dig. Kan det vara för mkt att göra? Kan det vara egna överförväntningar på att sprida glädje både till din omgivning, dina relationer o dig själv på en o samma gång? Överensstämmer dessa förväntningar med dina inre o yttre resurser i form av pengar, energi, tid o lust? Fullborda det genom en gemensam strategi för hur ni vill ha det.

 

Prata om era förväntningar
Många konflikter i en relation grundas på att vi har olika förväntningar - på varandra och på vår omvärld. Att i god tid och i lugn och ro sätta sig ner och samtala om dessa hjälper oss att förstå varandra. Det ger oss möjlighet att förstå vår partner samt att tillmötesgå dennes drömmar.

 

Se era begränsningar
Hur mycket julstök behövs det? Hur mycket orkar ni med? Vad har ni lust till? Bestäm ihop hur länge ni vill umgås med släkt och vänner. Skapa också din egen tid tillsammans med en stark, lugn o fridfull "vi-känsla".

 

Bestäm er tillsammans
Bestäm i förväg hur ni vill att julen ska vara utifrån de förväntningar ni har. Beslut som tas gemensamt i lugn och ro blir oftast bättre än de som snabbt beslutas innan man springer ut genom dörren på väg till jobbet.

 

Stå fast vid de beslut ni tillsammans tagit
Om ni tillsammans har bestämt något, riv inte upp detta beslut på egen hand. Om du av någon anledning vill ändra på något beslut ni tillsammans tagit, är det viktigt att prata igenom varför och eventuellt ta ett nytt gemensamt beslut.

 

 

 


Få vårt nyhetsbrev